hulp bij
Bij Praktijk 5 kun je terecht voor alle vraagstukken die te maken hebben met relaties, zelfinzicht en zingeving. Het kan zijn dat het heel duidelijk is waar je op vastloopt. Het kan ook zo zijn dat je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, maar het niet precies aan kunt wijzen.
Waar je aan kunt werken
- Angst en Stress: We leren je tools en technieken om beter met angst en stress om te gaan, en je innerlijke balans te vinden.
- Eenzaamheid: We helpen je inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van eenzaamheid en werken aan het vergroten van je sociale contacten en zelfverbondenheid.
- Relatieproblemen: We onderzoeken de dynamieken in je relaties, of het nu gaat om romantische relaties, vriendschappen of familierelaties. Het doel is om communicatie en verbinding te verbeteren.
- Rouw en Verlies: Als je rouwt om het verlies van een dierbare of iets anders belangrijks, bieden we ruimte voor verwerking en het vinden van een nieuwe richting.
- Zelfvertrouwen en Zelfbeeld: Samen werken we aan het versterken van je zelfvertrouwen en het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld, zodat je jezelf waarderen en respecteren kunt, ongeacht de omstandigheden.
Kernprincipes Praktijk 5:
- Cliëntgerichte benadering:
Jij staat centraal in het proces. Jouw ervaringen, belevingen en unieke situatie vormen de basis van onze samenwerking. - Openstaan voor het hier-en-nu:
In plaats van vast te blijven zitten in het verleden, kijken we naar hoe je je op dit moment voelt en welke patronen zich nu afspelen. Dit biedt ruimte voor verandering en groei. - Ervaringen uit eerdere levensfasen:
We vergeten je verleden niet, maar kijken hoe dit jouw huidige houding en gedrag beïnvloedt. Dit kan helpen om onbewuste patronen te doorbreken en ruimte te maken voor nieuwe manieren van denken en handelen.
Werkwijze
Ik maak gebruik van verschillende technieken, afhankelijk van wat het beste bij jou past. Dit kan onder andere bestaan uit gesprekstherapie, cognitieve herstructurering, EMDR en mindfulness. Iedere sessie is erop gericht om jou verder te helpen in jouw eigen tempo en volgens jouw persoonlijke behoeften.
Tijdens de gesprekken verkennen we samen de verschillende facetten van jouw leven en relaties. We onderzoeken hoe je jezelf ziet, hoe je omgaat met emoties en hoe je je verhoudt tot anderen. Het doel is om inzichten te verkrijgen die je helpen om je eigen houding en perspectieven te verruimen, zowel naar jezelf als naar de mensen om je heen.
Dat doen we op verschillende manieren, waarbij de nadruk ligt op het leren openstaan voor het hier en nu. Dit betekent niet dat we alleen kijken naar de gebeurtenissen van vandaag, maar ook hoe je eerdere ervaringen en levensfasen invloed hebben op je huidige beleving. Er is ruimte om deze ervaringen te verwerken en in een nieuw licht te zien, zodat je de vrijheid hebt om anders te reageren en je leven op een gezondere manier vorm te geven.
Wat is het verschil tussen Therapie en Coaching?
Het belangrijkste verschil tussen een psycholoog of psychotherapeut en een coach is de focus op het verleden versus de focus op het nu. Stel de band van je fiets is lek. Een coach helpt je uitzoeken hoe je de band kunt plakken en kunt voorkomen dat hij weer lekt gaat. Een therapeut helpt je te onderzoeken wat de reden is dat je band lek is geraakt.
Coaching
Bij coaching ligt de focus op het nu en de toekomst, op wie je nu bent en wat je nu kan en wil bereiken. Het gaat om het benutten van je potentieel, mogelijkheden zien en doelen bereiken. Als er tijdens de coaching iets is uit het verleden dat in het heden belemmerend werkt voor je, dan is daar zeker aandacht voor. Inzicht in oude patronen helpt om ze te doorbreken. Maar de focus ligt altijd op het nu en de toekomst, niet het verleden.
Bij coaching worden de gesprekken gevoerd op basis van een gelijkwaardige relatie, de coach helpt je zelf de antwoorden te vinden die je nodig hebt.
Therapie
Een therapeut helpt mensen om (hardnekkige) psychische problemen en ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden te verwerken en te verhelpen. De nadruk ligt op meer inzicht in dieperliggende patronen vanuit je verleden.
Bij een therapiesessie heeft de psychosociaal therapeut een adviserende rol, dat betekent dat er meer een afhankelijkheidsrelatie is.
Overeenkomsten
Coaching en therapie zijn goed te combineren, beiden richten zich beiden op iemands persoonlijke ontwikkeling. Beiden creëren een veilige, professionele, ondersteunende sfeer. Bij beiden wordt er naar je geluisterd en worden er verdiepende vragen gesteld. Beiden richten zich op veerkracht en weerbaarheid. Zowel therapeuten als coaches kunnen je helpen bij levensvragen, Beiden geven aandacht aan je kernovertuigingen en helpen je bij het veranderen van perspectief. Het allerbelangrijkste bij de keuze tussen een therapeut of coach is dat je je veilig en vertrouwd voelt bij degene met wie je praat.