ouderschap na scheiden
Wat als je uit elkaar gaat maar samen kinderen hebt? Dan moet je ook na een scheiding met elkaar verder. Je blijft altijd verantwoordelijk voor jullie kinderen en daardoor dus altijd door hen met elkaar verbonden. Dit vraagt iets van de manier waarop jullie met elkaar omgaan.
Een scheiding is pittig, het staat niet voor niets in de top 5 van meest traumatische gebeurtenissen die je in je leven kunt meemaken. Er is tijd en energie nodig om dat te verwerken. Neem die tijd. Daarna kun je samen werken aan goed ouderschap.
Samen ouders
De vertaalslag maken van ex-partners naar co-ouders kan lastig zijn. De relatie is namelijk niet zomaar over gegaan. Hetzelfde gedoe en dezelfde discussies kunnen ook na de scheiding tussen jullie in blijven staan en soms zelfs erger worden omdat je nog regelmatig contact moet hebben over de opvoeding van de kinderen.
Therapie voor ex-partners
Het is een traject dat je samen aangaat en er is ruimte nodig om naar elkaar te luisteren en de dingen die je elkaar (onbedoeld) hebt aangedaan te horen, te herkennen en te verwerken. Het is niet altijd makkelijk, maar wel het mooiste cadeau dat jullie je kind kunnen geven.
de kinderen scheiden mee
Kinderen gaan ervan uit dat hun ouders gewoon bij elkaar zijn, zoals het ‘hoort’. Dat jullie gaan scheiden is voor hen moeilijk te begrijpen. Ze kunnen de gevolgen hier ook niet goed van overzien. Om hen hierbij te helpen moeten jullie op een bepaald punt de vertaalslag van partner naar ouder maken. Want ondanks alles dat er speelt hebben de kinderen hun ouders nodig.
Extra aandacht
Kinderen zijn gevoelig voor spanning. Ook al doen ouders hun uiterste best de kinderen buiten de scheiding te houden, ze voelen de stress van hun ouders feilloos aan. Daarom hebben ze tijdens de scheiding extra ondersteuning nodig. Vaak komen ouders pas in actie wanneer ze merken dat kinderen zich anders gaan gedragen of in de problemen komen op school. Zonde. Want net zoals de ouders moeten ook de kinderen de scheiding verwerken en leren omgaan met de nieuwe situatie om verder te kunnen
Het Zandkastelenprogramma
Je gaat niet voor niets uit elkaar, de weg naar de scheiding is al veel eerder begonnen. Ook dit voelen kinderen aan. Ze kunnen het alleen niet altijd plaatsen. Vooral langdurige conflicten hebben invloed op de kinderen.
Daarom werk ik met het Zandkastelenprogramma. Dit preventieve programma kan tijdens de scheiding worden ingezet om kinderen de extra aandacht te geven die zij zo hard nodig hebben. Het is een kort programma dat kinderen helpt een begin te maken met het verwerkingsproces. Het Zandkastelenprogramma biedt ook ondersteuning aan ouders.
Praat met elkaar
Kinderen ervaren minder problemen met een scheiding als hun ouders goed met elkaar blijven communiceren. Bespreek samen hoe jullie het de kinderen gaan vertellen dat jullie gaan scheiden. Leeftijd speelt hierin een rol maar ook het karakter van jullie kind(eren). Laat de kinderen weten dat ze met jullie kunnen praten over hoe ze zich voelen en dat ze bij jullie terecht kunnen.